Moć keramike – ultimativna preobrazba enterijera

Moć keramike – ultimativna preobrazba enterijera

Predviđanje trendova u dizajnu enterijera “vruća” je tema svakog hladnog decembra. Dok polako ispraćamo kraj godine i sumiramo planove za iduću, gotovo uvijek dođemo na jednaku odluku – u narednoj, želimo još više uljepšati svoj interijer.

Svi zaljubljenici u dizajn enterijera, baš kao i u romantičnim ljubavnim vezama pate od zanesenosti. Neprestana trka za novitetima, jednako kao i u svijetu mode znači jedno – koračati kroz nadolazeće trendove, a pritom zadržati pečat osobnosti koji će nas izdvajati od ostalih.

Ako se već sada pitate koji su to sigurni trendovi u enterijeru za narednu godinu, čitajte dalje.

Mramorni uzorak na svemu i svačemu

Mramor je nekoć bio rezervisan samo za lobije luksuznih hotela, kongresne sale i skupštine. Luksuz za odbrane. Srećom, tome je došao kraj. Danas u mramoru podjednako mogu uživati svi, a štaviše, poželjan je kao uzorak u svim prostorijama stambenih i poslovnih objekata.

Pločice sa mramornim uzorkom u raznim varijacijama; monohromatskim kao i onim terakota, koji u svojoj primjesi sadrže komadiće “zlata” započele su svoju eru. Kuhinja i trpezarija će dobiti potpuno novi dašak glamura ako ih opremimo sa pločicama mramornog uzorka. Za one hrabrije, predlažemo i mramorne pločice na zidu u dnevnom boravku, a savjet plus nalaže da odaberemo one koje imitiraju Kintsugi, odnosno japanksu kulturu poznatiju kao “popravak zlatom”.

Kintsugi je japansko umijeće popravljanja polomljene keramike pomoću japanskog laka pomiješanog sa zlatnim prahom.

Za razliku od u Europi prisutnih praksi koje teže sakrivanju ovog dijela prošlosti nekog predmeta, ovaj ga japanski postupak pretvara u kreativni čin kojim objekt opet može ispunjavati svoju prije oštećenja definiranu funkciju.

Osim u stambenim objektima, mramor će izgledati jednako dobro i u poslovnim jedinicama, te na svakom posjetitelju ostaviti snažan dojam.

Svijetli keramički podovi po uzoru na Španoljsku kulturu

Svijetli keramički podovi po uzoru na španjolsku kulturu nezaobilazan su trend u 2022. godini. Svijetli podovi mogu pomoći da se svjetlost odbije po prostoriji, omogućavajući prirodnom svjetlu da bolje prodire, tako čineći prostoriju optički većom. Izbor svjetlijeg poda može vam pomoći da postignete minimalističkiji izgled, koji možete upotpuniti mekim teksturama i namještajem ili dodati blještavilo boja svijetlim umjetničkim djelima i dodacima. Svijetli pod također može izgledati fantastično u kombinaciji sa tamnim zidovima, što je efekat koji možete isprobati čak i u manjim sobama za ugodan osjećaj kao utočište.

Pločice s uzorkom

Pločice s uzorkom odličan su način da dodate dubinu i karakter prostoru jer kradu poglede, pomažući da se tako istaknu određena područja prostorije.

Bilo da tražite elegantan i moderan suvremeni izgled ili retro dizajn u vintage stilu, pločice s uzorkom su sjajna i nepogrešiva ideja.
Linearni uzorci s crno-bijelom shemom boja odlično izgledaju na kuhinjskim zidovima, a Iako se mogu se složiti tako da kreiraju različit niz.

Marokanski stil za osjećaj topline

Prekrasne i jedinstvene pločice u marokanskom stilu donose osjećaj topline i opuštenosti jer nas njihove bogate nijanse i egzotični uzorci ponovo podsjećaju na odmor u inostranstvu.

Inspirisane pečenom terakotom, ove pločice dizajnirane su u toplim, zemljanim tonovima sa rustikalnim izgledom koji je evocira prošla vremena. Napravljene su od izdržljivog porculana s prirodnom mat završnom obradom i lijepo se slažu u kombinaciji sa našim drugim pločicama u Art Deco stilu, koji je još jedan nadolazeći trend kad je dizajn enterijera upitanju.